Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στις ποδηλατικές διαδρομές




Κάθε ποδηλάτης πριν έρθει σε βόλτα οφείλει, για την δική του ασφάλεια, να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων σε ποδηλατικές διαδρομές.

Α)Γενικά μέτρα ασφαλείας
Β)Μέτρα ασφαλείας σε ασφάλτινες οδούς & στην πόλη
Γ)Μέτρα ασφαλείας σε χωμάτινους δρόμους και μονοπάτια
Δ)Μέτρα ασφαλείας σε ομαδικές ποδηλατικες βολτες



Α) ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

1. Να φοράτε πάντα κράνος για ποδήλατο. Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί από ποδήλατο γίνονται στο  κεφάλι.
2. Να φοράτε ανοιχτόχρωμο ρουχισμό την ημέρα και αντανακλαστικό ρουχισμό τη νύχτα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, έτσι ώστε να γίνεστε ορατοί από τους άλλους.
3. Μη χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο ή ακουστικά, όταν οδηγείτε ποδήλατο.
4. Να ελέγχετε το ποδήλατο σας, με σκοπό την εξασφάλιση της καταλληλότητας του για το δρόμο (λάστιχα, φρένα, σέλα, κουδούνι). Ζητήστε να ρυθμίσουν το ποδήλατο σας βάσει του είδους διαδρομής που θα ακολουθήσετε (χωμάτινη ή ασφάλτινη).
5. Ρυθμίστε σωστά τη θέση του ποδηλάτου για να οδηγείτε άνετα το ποδήλατό σας (ζητήστε να σας δείξει κάποιος πιο έμπειρος).
6. Μειώστε την ταχύτητα σας στα τυφλά σημεία. Ποτέ δεν ξέρετε τι ή ποιος μπορεί να κρύβεται σε μια γωνιά πέρα από την οποία δεν έχετε ορατότητα.
7. Μάθετε να χρησιμοποιείτε τις ταχύτητες του ποδηλάτου σας (ζητήστε να σας δείξει κάποιος πιο έμπειρος).
8. Προστατέψτε τα χέρια και τα μάτια σας με ποδηλατικά γάντια και γυαλιά.
9. Αν σκοπεύετε να πάτε μεγάλη βόλτα, πάρτε μαζί αρκετό νερό και τροφή. Επίσης φροντίστε να έχετε σε μικρό τσαντάκι μαζί σας, υλικά για βασικές πρώτες βοήθειες και ρωτήστε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας, πως ν’ αντιμετωπίσετε κάποιους μικρούς τραυματισμούς αν τύχουν σε σας ή στην παρέα σας.
10. Να θυμάστε ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε όταν είστε κουρασμένοι, οπότε ξεκινήστε με μικρές βόλτες και σιγά σιγά δοκιμάστε και σε μεγαλύτερες.
11. Όταν κάνετε ποδηλατική εκδρομή σε άγνωστα μέρη, να ενημερώνετε πάντα κάποιον δικό σας που θα πάτε, τι ώρα αναχωρείτε και ποιά ώρα υπολογίζετε να επιστρέψετε. Οπωσδήποτε μην πάτε χωρίς ένα ακόμα άτομο για παρέα.
12. Έχουμε πάντα μαζί μας ένα σετ εργαλείων, τρόμπα και σαμπρέλα. Καλό θα είναι να έχουμε κάποιες γνώσεις για μικροεπισκευές όμως και χωρίς αυτές αν έχουμε τα απαραίτητα όλο και κάποιος θα βρεθεί να μας βοηθήσει.
13. Τηρούμε πάντα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας
14. Δεν υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας.
15. Φοράμε τον κατάλληλο ρουχισμό (αντιανεμικό, αδιάβροχο κ.τ.λ) δεδομένων των καιρικών συνθηκών.



Β) ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΤΙΝΕΣ ΟΔΟΥΣ & ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

1. Να δίνετε προτεραιότητα στα αυτοκίνητα και στους πεζούς
2. Να επιβραδύνετε την ταχύτητά σας και να ελέγχετε την κυκλοφορία στις διασταυρώσεις
3. Να μένετε μακριά από πολυσύχναστους δρόμους ή να τους διασχίζετε περπατώντας
4. Να σέβεστε τα φώτα της τροχαίας και να μην παραβλέπετε τα κόκκινα φανάρια
5. Να σταματάτε μπροστά από τα σήματα με την ένδειξη STOP
6. Να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα σινιάλα με τα χέρια, όταν πρόκειται να κάνετε μια αριστερή ή δεξιά στροφή
7. Να είστε προσεκτικοί κατά τη διέλευση φορτηγών και λεωφορείων. Είναι συνήθως ασφαλέστερο να περιμένετε να διέλθουν
8. Να προσπαθείτε να έχετε οπτική επαφή με τους οδηγούς, έτσι ώστε να διασφαλίζετε ότι σας έχουν δει
9. Να δίνετε προσοχή στο τι συμβαίνει γύρω σας και στο τι θα μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι χρήστες του οδικού δικτύου
10. Μην οδηγείτε κοντά σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, επειδή ενδέχεται οι πόρτες να ανοίξουν ξαφνικά.
11. Δεν προσπερνάμε λεωφορεία από τη δεξιά πλευρά καθώς μπορεί να αποβιβάζουν επιβάτες και να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες.



Γ) ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΕ ΧΩΜΑΤΙΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ & ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

1. Να φοράτε πάντοτε το κράνος σας και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ διασφαλίζει την σωματική σας ακεραιότητα κατά την διάρκεια της διαδρομής.
2. Δεν πρέπει να ντρέπεστε να ακολουθήσετε περπατώντας  σε μονοπάτια που δεν αισθάνεστε άνετα αρκετά για να ποδηλατήσετε, και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο.
3. Διατηρείτε πάντοτε την ταχύτητα σε επίπεδο τέτοιο που να σας επιτρέπει να προσαρμοστείτε σε οποιοδήποτε απρόβλεπτο εμπόδιο ή αλλαγή στις συνθήκες που επικρατούν στο μονοπάτι.
4. Μην δοκιμάζετε ποτέ τα όρια σε ένα μονοπάτι με το οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι. Θα πρέπει να γνωρίζετε το μονοπάτι, το οποίο θα διασχίσετε διατηρώντας χαμηλότερες ταχύτητες πριν αποφασίσετε να το διασχίσετε όπως τα άλλα μονοπάτια που ξέρετε.
5. Σταματήστε και κοιτάξτε σε τμήματα του μονοπατιού που μοιάζει να κρύβουν κάποια πρόκληση πριν τα διασχίσετε.
6. Έχετε πάντοτε υπόψη σας τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι ή πάνω σε μια συγκεκριμένη φιγούρα πριν επιχειρήσετε να το διασχίσετε. Μερικές φορές ένα μονοπάτι μπορεί να μοιάζει εύκολο να το διασχίσει κανείς αλλά μια σύγκρουση μπορεί να έχει σοβαρές  επιπτώσεις.
8. Αν νομίζετε ότι αυτό που κάνετε δεν είναι ότι πιο έξυπνο, μάλλον έχετε δίκιο. Σκεφτείτε τι κάνετε και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
9. Ρυθμίστε την πίεση των ελαστικών για την αποφυγή ατυχημάτων (ζητήστε να σας δείξουν).


Δ) ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ

1. Κινούμαστε μέσα στα όρια που κινείται η βόλτα.
2. Δεν περνάμε ποτέ την πρώτη γραμμή της βόλτας. Εκεί υπάρχουν πάντα οι κατάλληλοι άνθρωποι που ορίζουν την διαδρομή, ελέγχουν την ταχύτητα της πομπής, προσέχουν το κλείσιμο των δρόμων για να περάσει με ασφάλεια και γενικά έχουν την ευθύνη της βόλτας.
3. Αν είμαστε αδύναμοι προσπαθούμε να είμαστε σχετικά μπροστά γιατί εκεί η ταχύτητα είναι πιο ομαλή και πιο χαμηλή. Αν μένουμε πίσω κοιτάμε στις στάσεις που γίνονται να πηγαίνουμε όσο πιο μπροστά γίνεται.
4. Προσέχουμε όλοι όλους. Κινούμαστε όλοι με την ταχύτητα της βόλτας χωρίς να κάνουμε επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στους συμποδηλάτες μας. Δεν ανεβαίνουμε σε πεζοδρόμια.
5. Πάντα υπακούμε στις συμβουλές των εμπειρότερων από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου